Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Arnold Mindell 3x: Legende, wereldverbeteraar en grondlegger van Deep Democracy. In memoriam.

teamcoaching

Arnold Mindell overleed op 10 juni. Dat is precies op mijn verjaardag, toevallig. Volgens Mindell betaat er geen toeval. Het is synchroniciteit. Hoewel dit wel heel gezocht lijkt.

Sinds ik me verdiep in de handvatten van Deep Democracy om teams te helpen doorbraken te maken, hoor ik de naam van Arnold Mindell veel tussen de regels door. Tijd om eens te ontdekken wie hij was.

1. Legende Arnold Mindell

Arnold Mindell was een Amerikaanse psychotherapeut, schrijver en de grondlegger van process-oriented psychology. Hij was een vermaard schrijver van maar liefst 28 boeken geschreven, en internationaal bekend: zijn boeken zijn in meer dan 35 talen zijn vertaald. Een grote nalatenschap, en inmiddels dus nu ook legende.

Mindell was natuurkundige. En ging in de leer bij Carl Gustav Jung kennen. Hij kreeg een aanstelling als jungiaans analyticus aan het C.G. Jung-Instituut. In 1972 promoveerde Mindell op zijn onderzoek naar synchroniciteit.

Synchroniciteit. Dat kan je leren. Een van de gelukscompetenties die ik beschreef in Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! heet Synchroniceren. De mensen naar je toe trekken die van betekenis zijn voor jouw levenspad.

Boeken

Proceswerk als basis

Als ik Mindell op internet zoek, kom ik meteen terecht bij Proceswerk. Of te wel proces-oriented psychology. Als ik het zo lees op wikipedia is Proceswerk een cocktail van allerlei elementen die Arnold Mindell heeft verzameld in in studies: Gestalttherapie, jungiaanse psychologie en psychosomatiek, inheemse tradities, natuurkunde (wegens haar kwantumveldentheorie en ideeën over non-lokaliteit en verstrengeling), het boeddhisme en het taoïsme.

Taoïsme! Dus ook een beoefenaar van de taoïstische meditaties? Past hij deze toe en integreert hij dit in zijn werk? Zoals ik ook de filosofie van de 5 taoïstische elementen heb geïntegreerd in Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox?

Mijn droomwens is dat teams gelukkig werken, en dat zij in een fase van teamflow komen, zodat innovatie en creativiteit ruimte krijgt. Zo kunnen we bijdragen aan een mooie wereld.

Veronique Kilian Header Leidinggeven aan zelforganisatie

2. Wereldverbeteraar: Verbeter de wereld, begin bij jezelf door de macht in je onderbewuste toe te passen.

Werken met het onderbewuste is een zoektocht waar Mindell over sprak, zij het met wat jargon als ‘je diepste zelf’. In dit interview hoor je hoe hij spreekt over je persoonlijke macht in de wereld.

De informatie uit je onderbewuste halen om een bewuste transformatie te maken, is wat ik ook doe in de transformatiecoaching: we passen de coachingsinstrumenten toe uit de NLP, organisatie-, familie- en deel-opstellingen en meditaties. Je kunt grote stappen maken, en ik heb vele coachees zien floreren.

Arnold Mindell ging zelfs zover in zijn communicatie met het onderbewuste, dat hij contact ging maken met mensen in coma, zoals deze video vertelt:

3. Grondlegger van Deep Democracy

In mijn opleidingen Deep Democracy leer ik in level 1, 2 en 3 dat Arnold Mindell de grondlegger is van Deep Democracy. Je moet echt de context begrijpen bij een term als ‘Deep Democracy’. Als ik dit begrip noem in organisaties, wekt het de indruk dat het hier gaat om een nieuw politiek systeem. Dat is het gelukkig niet.

De reden waarom ik me verdiepte in Deep Democracy is omdat ik een heel eind in de onderstroom kwam met de zogenaamde Authentieke Dialoog, zoals ik beschrijf in Teamcoaching en intervisie met de Authentieke Dialoog. Hoewel ik veel doorbraken in teams heb kunnen faciliteren door de onderstroom zichtbaar te maken met de Authentieke Dialoog, is dit coachingsinstrument niet geschikt om teams te helpen om besluiten te nemen als het team is vastgelopen.

Deep democracy heeft mij handvatten gegeven om doorbraken te maken, met name in zelforganiserende teams die cirkelen door telkens terugkerende, hardnekkige discussies of geen besluiten kunnen nemen omdat ze vastzitten in dwangconsensus.

Conflicten

Arnold Mindell heeft bijgedragen aan Deep Democracy door baanbrekend werk om conflicten op te lossen in grote groepen. De handvatten voor conflictoplossing met Deep Democracy zijn door Myrna Lewis verder vertaald in de Lewis-methode:

Rollen

In groepen wordt het proces niet alleen door individuen gedragen, maar door ‘rollen’ die bezet kunnen worden door elk individu in de groep. Volgens Arnold Mindell hebben teamleden geen rollen, maar overstijgt een rol het teamlid.

Toen ik voor het eerst het woord ‘rol’ las, vond ik het een gek woord om te gebruiken in de context van besluitvorming en conflictoplossingen. Een rol associeerde ik met een acteur, of een persona zoals een vaderrol. Het werd voor mij helderder toen ik het ging vertalen als: wat speelt allemaal een rol? Dan blijkt dat een blij gevoel, of een wazig beeld en zelfs een terugkerend patroon een ‘rol’ speelt ineen besluit of een conflict. Eigenlijk alles wat je in de onderstroom uit een team kan vissen.

Vooral in level 3 van Deep Democracy leerde ik hoe we allemaal rollen in ons hebben, zodat niet één teamlid maar meerdere mensen een rol kunnen dragen. Dat heet ‘een rol spreiden’. Dat is cruciaal, omdat dit een sleutel is in het oplossen van spanningen.

Wil jij ook doorbraken maken in je team? Laten we samen eens onderzoeken hoe de handvatten van Deep Democracy jou kunnen helpen om de weg vrij te maken naar teamflow!

Floreren met werkgeluk en zelfsturend vermogen

transformatie-coach
Boeken Leidinggeven aan zelforginsatie

Nieuw verschenen: praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

transformatie-coach

Populair

transformatie-coach

Categorieën

transformatie-coach