Zoeken
Sluit dit zoekvak.

ChatGPT: hoe gebruik je het zakelijk? 3 tips

ChatGPT was het onderwerp van gesprek toen ik samen met mijn collega en haar dochter aan de eettafel zat. Vaak eten we even samen voordat ik de Taofulness les geef op donderdagavond. Tussen neus en lippen door hoorde ik hier voor het eerst van dichtbij hoe ChatGPT dagelijks werd gebruikt door de studerende dochter. Volgens haar was het heel handig, maar het ontlokte ook meteen een discussie in hoeverre de docent dan nog kan onderscheiden of de leerling zelf essays heeft geschreven of dat ChatGPT dit heeft gedaan voor de student.

Omdat ik de term ChatGPT steeds vaker hoorde, was ik meteen nieuwsgierig naar het nieuwe boek Hallo, ik ben ChatGPT van Bob van Duuren. Bob is mede-eigenaar van Van Duuren Management – de uitgever van mijn boek Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox?

Als ik het boek in handen heb, zie ik de cover. De voorkant geeft de associatie met StarWars: robotten die als personage in een film spelen.

ChatGPT

Als ik het boek lees, kom ik tot de ontdekking dat Bob het boek sámen met ChatGPT heeft geschreven! Hoe deed hij dat? Als proef op de som vraag ik ChatGPT om zelf een een samenvatting te schrijven van zijn ‘eigen boek’. Hoewel er beweerd wordt dat deze A.I. weinig informatie kan geven op basis van data die zijn geproduceerd ná 2021 – en het boek in 2023 is uitgekomen – geef ik ChatGPT de opdracht een recensie te schrijven. En jawel, ik krijg toch een leuke tekst. Dit is (bewerkte) antwoord:

Dit boek neemt de lezers mee op een boeiende reis door de wereld van kunstmatige intelligentie (KI) en biedt inzicht in de evolutie en toepassingen van deze technologie. Laten we beginnen met het verkennen van de hoogtepunten van dit informatieve werk.

Het boek biedt een uitgebreide en toegankelijke inleiding tot het brede scala aan concepten binnen kunstmatige intelligentie. Het boek begint met een uitleg van de basisprincipes van KI, waardoor zelfs lezers zonder technische achtergrond de kernbegrippen kunnen begrijpen.

Praktijkvoorbeelden

Een van de hoogtepunten van dit boek zijn de vele praktische voorbeelden en casestudy’s die de auteurs presenteren. Ze laten zien hoe kunstmatige intelligentie al wordt toegepast in verschillende sectoren, zoals gezondheidszorg, financiën en transport. Deze real-world voorbeelden bieden inzicht in de enorme potentie van KI en geven de lezer een goed begrip van de impact ervan op ons dagelijks leven.

Begrijpelijke tekst

De auteurs hebben een lovenswaardige prestatie geleverd door complexe concepten op een begrijpelijke manier uit te leggen. Het boek vermijdt technische jargon en gebruikt eenvoudige taal om ervoor te zorgen dat de inhoud voor een breed publiek toegankelijk is. Of je nu een beginner bent op het gebied van kunstmatige intelligentie of al enige voorkennis hebt, dit boek zal je meenemen op een leerzame reis.

Praktische oefeningen

Om de leeservaring interactief en boeiend te maken, bevat het boek verschillende praktische oefeningen en vragen aan het einde van elk hoofdstuk. Deze activiteiten stellen de lezer in staat om de opgedane kennis te versterken en zelf actief aan de slag te gaan met kunstmatige intelligentie. Het is een leuke toevoeging die het leerproces verrijkt.

3 handige tips voor de gratis versie van ChatGPT

Wat mij goed op hielp, waren de praktische tips om aan de slag te gaan:

  1. Zo kom je op ChatGPT: ga naar de site chat.openai.com. Log in met je Google of Microsoft Account. Als je geen van beide accounts hebt, maak dan een eigen account aan op chat.openai.com.
  2. Zorg dat je duidelijke opdrachten geeft. Bijvoorbeeld: “schrijf een boekrecensie van 300 woorden en behandel daarin de volgende thema’s…..” Geef in je opdracht de voorwaarden aan van de tekst, zoals het aantal woorden, het soort tekst en de onderwerpen die je erin wilt laten terugkomen. Zakelijk kan je bijvoorbeeld opdrachten geven die variëren van blogs, nieuwsbrieven en recensies. In het boek staan diverse voorbeelden van opdrachten die je kan geven. De instructies die je ingeeft heten ‘prompts’ in ChatGPT-taal. Je kunt ChatGPT zelf vragen: “Geef me 10 voorbeelden van prompts over verschillende onderwerpen”. Zo leer je hoe je goede instructies kan geven aan ChatGPT, zodat je de informatie krijgt waar je op zit te wachten. “Degene die het meeste weet over ChatGPT is ChatGPT zelf,” aldus Bob van Duuren in een interview over dit boek.
  3. Controleer altijd de tekst en bewerk deze naar je eigen schrijfstijl. Gebruik de gegenereerde tekst als opzetje van waaruit je verder werkt. Inmiddels is het tweede boek van Bob van Duuren verschenen “Geavanceerd ChatGPT” waarin staat beschreven hoe je ChatGPT kan trainen om meer in jouw eigen stijl te schrijven.

Wat me vooral opviel was dat ChatGPT zo is geprogrammeerd dat het een sociale verbinding lijkt te maken. Na een opdracht (een prompt dus) begint het antwoord van ChatGPT met een compliment en eindigt het met het wensen van succes. Er zijn nog wel wat ethische vraagstukken die kleven aan het gebruik van ChatGPT. Ook deze worden behandeld in het boek. Maar het zal nog wel veel discussie opleveren…

Floreren met werkgeluk en zelfsturend vermogen

transformatie-coach
Boeken Leidinggeven aan zelforginsatie

Nieuw verschenen: praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

transformatie-coach

Populair

transformatie-coach

Categorieën

transformatie-coach