Zoek
Sluit dit zoekvak.

Droom komt uit: the making of Gelukkig worden we oud

Maandenlang heb ik dit voorbereid. En dan komt alles bij elkaar….

De prachtige theaterzaal stroomt vol ….

De ballonnen kondigen een feestelijke sfeer aan, de banner bij de ingang heet iedereen welkom,

Als de muziek start, kijkt iedereen verwachtingsvol naar het verhoogde podium,

Welkom bij Gelukkig worden we oud! Mijn geluksdag wordt jullie geluksdag!

De droom is uitgekomen om op mijn verjaardag een theatercollege te geven voor een volle zaal.

In mijn werk help ik anderen om te floreren, om in hun element te zijn door talenten te ontwikkelen, persoonlijk te groeien en in je kracht te staan. Voor mij is ‘op het podium staan’ en belangrijke en prachtige manier om met deze theaterlezing anderen te inspireren. Daarom is het zo belangrijk wat ik je ga vragen.

Het was een onvoorstelbaar mooie theatervoorstelling.

Met haar schitterende jurk stond ze op het podium en vertelde over haar werk, haar leven, het ouder worden en vooral gelukkig oud worden, met humor, kracht en plezier, wist ze ons mee te trekken, samen te zingen, maar ook gaf ze ons een mini-opdrachtje om even samen te bespreken hoe we zelf omgaan met de 5 taoïstische elementen en hoe we met ons eigen team in vuur, aarde, metaal, water en hout staan, we mochten tekenen en om af te sluiten met bewegen en zang.

Och, maar ook niet te vergeten dat stukje zwaardbewustzijn, vrouwelijk op haar hakken toonde ze ons haar zwaardbewegingen, iedereen was er stil van.

Daar stond ze, met bescheiden kracht, geen extra toeters en bellen,
gewoon zoals het is met een waar verhaal.

Michelle van Klink

The making of…

Manifesteren van je droom? Dat is hard werken. Meerdere mensen vroegen mij: hoe doe je dat? Voor het maken van een theatercollege kwamen een aantal gelukscompetenties™ goed van pas … Graag deel ik met je wat jij ook zou kunnen doen om jouw droom waar te maken.

Dreambuilding: bouwen aan je droom

Het begon met een besluit. Dit jaar was 10 juni een geschikte dag om op zaterdagmiddag een theatercollege te geven.

Vanaf het moment dat het besluit was gevallen, deed ik regelmatig dreambuilding meditaties waarin ik zou zien en vooral zou voelen hoe het zou zijn om op het podium te staan en met het publiek interactie te hebben.

Dreambuilding betekent dat je weet wat je droom is, en regelmatig actie onderneemt om aan deze droom te werken. Een van de manieren om aan je droom te werken is ook alvast iets doen terwijl je nog niet weet of en hoeveel publiek er komt.  Bij mij was een belangrijk moment dat ik de jurk zag waarvan ik meteen wist dat deze geschikt zou zijn voor het theatercollege. De jurk hing maandenlang in de kast te wachten tot het ‘moment suprème’. Later zou de jurk een mooi effect hebben om het theatercollege over te brengen …

Excelleren met gemak

Als je iets (nieuws) leert, gaat het er juist níet om dat je alles meteen kan, maar dat je ieder klein stapje viert als een succesje dichterbij je doel.

Train

De vaardigheden voor een theatercollege heb ik de afgelopen jaren op meerdere manieren mogen trainen. Jarenlang volgde ik ieder iedere zomer een weekcursus over bijvoorbeeld regisseren, verhalen vertellen en kleinkunst bij ‘Buitenkunst’.  In de afgelopen jaren heb ik inhoudelijk materiaal verzameld uit diverse bronnen: mijn auditie voor de cabaretopleiding aan de Koningstheateracademie; tijdens de presentatie van mijn boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! in 2017 had ik mijn lezing gepimpt met hulp van een cabaratier-coach; comedy leerde ik bij het Utrecht International Comedy Festival. Alles bij elkaar een goudmijn aan materiaal.

En humor is een vak, zo leerde ik steeds meer. Hoe werkt humor? leerde ik door meer boeken te bestuderen over humor en op dit moment in de opleiding tot Provocatief Coach.

Partners in believing

Om te kunnen excelleren met gemak heb je supporters nodig, mensen die in jou geloven. Mijn vriendin Monique Aipassa was zeker een ‘partner in believing’, mijn comedycoach Patrick Meijer had ervaring én scherpe feedback bij het uitwerken van teksten, theater regisseur Iwan gaf de verfijning aan toen mijn materiaal steeds meer ordening kreeg om de “puntjes op de i” te zetten als het gaat om humor én kwetsbaarheid. Sandra el Aswah hielp met de website en marketing. Cameravrouw Laerke Nissen zette alles op beeld.

Zwaardvechten

Een van mijn wensen was om een ‘zwaardvecht-dans’ te doen en dit te delen met mijn publiek. Het zwaardvechten met het met het Shaolin KungFu zwaard leerde ik in 2010 tijdens mijn wekelijkse sportlessen bij de Chinese vechtkunstschool. Dat opende iets in mij. Een diepere kracht, souplesse en plezier kwam naar boven.

Als ik 50 zou worden, zo beloofde mijzelf, mocht ik leren zwaardvechten in China. Dit was een andere droom die wilde laten uitkomen. Na een intense zoektocht kwam ik uit bij de bakermat van de Shaoling Kung Fu zwaardvechten: het Wuhan Gebergte in China. December 2019 kreeg ik privé les bij een taoïstische Shaolin Kung Fu school van een Chinese jonge krijgster waar ik dagelijks een uur of vijf tot zes mee trainde.

Hoe zou ik ooit deze zwaardvecht-dans weer oppakken? Het was meer dan drie-en-een-half jaar geleden dat ik het geleerd had? Gelukkig had ik een video opgenomen. Excelleren met gemak gaat over dagelijks kleine stapjes trainen. Door telkens weer de video te bekijken, de bewegingen te doen, de volgorde te leren, de zwaardhoudingen en ieder detail steeds meer in te trainen, lukte het om uiteindelijk deze traditionele tai chi vorm met het shaoling kungfu zwaard onder de knie te krijgen.

droom

Vitaliseren

Sinds 2009 beoefen ik de taoïstische vitaliteitskunde. De taoïsten hebben grofweg drie krachtcentra: eenvoudig gezegd zou je dit kunnen identificeren in de buik (kracht centrum), het hart (focus) en het hoofd (inspiratie). Hartje winter trainden we buiten op het schoolplein terwijl ik me inpakte met een dikke jas. Aan het eind van de week kon ik buiten trainen zonder winterjas. Door de tai chi met het zwaard kwam ik vitaler dan ooit terug naar Nederland.

Out-of-the-box denken

In de prachtige Toonzaal staat een vleugel op het podium. Wie er ook optreedt en wat diegene ook doet, de vleugel staat er altijd en kan niet worden weggereden …. Dus het is of een (ongewenst) meubelstuk of je integreert het in je theatercollege. Wat te doen?

Dat zette me aan om opnieuw in de muziek te duiken. Muziek maakt gelukkig, wist ik. Maar meer dan 30 jaar had ik geen toets meer aangeraakt. Noten lezen was een diep weggezakte herinnering. De eerste stap was om überhaupt een elektrische piano aan te schaffen die in de kamer paste. En daar stond de piano dan, maandenlang slechts als decorstuk in mijn woning.

Pas toen ik pianoles nam, begon ik weer te spelen. Heel voorzichtig, klungelig en onderzoekend. Ik nam zangles bij Diede Burnett, een bijzonder hartelijke, warme en ondersteunende zangdocente waardoor ik steeds weer een nieuwe manier leerde om mijn stem te laten horen. Door uit de bibliotheek-boeken weer noten te leren lezen, kon ik uiteindelijk de bladmuziek spelen die ik nodig had voor dat éne nummer waarin de vleugel een scène werd die ‘toevalligerwijs’ werd ingebracht als afwisseling op het programma.

Veronique Kilian theatercollege toonzaal 2 piano

Wat een ervaring Veronique! Voor mij als toeschouwer, maar ook zeker voor jou als showvrouw.
Ik was erg onder de indruk van je vertellingen, je zangkunst, coaching, maar vooral het delen van je leven en je processen… o ja en je zwaardvechttechnieken 🤩 erg indrukwekkend!!
Dankjewel voor deze bijzondere ervaring

Irma van Zijl

Persoonlijk Leiderschap

En ja, het maken, organiseren en geven van een theatercollege zonder dat je vooraf de garantie hebt dat er (veel) mensen komen, en de vraag of het publiek het überhaupt inspirerend, vermakelijk of humoristisch genoeg vindt, geeft STRESS. De overlevingsmechanismes komen boven drijven.

De weg naar het theatercollege toe ging niet in een ‘rechte lijn’, maar ontwikkelde zich gaandeweg. Soms was de stress zo groot dat ik mezelf troostte dat dit de laatste keer was dat ik aan zoiets zou beginnen.

Ieder mens heeft ‘delen’ in zich: het deel dat zich krachtig voelt, het deel dat zich gekwetst voelt en een overlevingsdeel. Ik heb meerdere meditaties, coachingen en lessen gewijd om het pad te volgen dat zich steeds opende omdat sommige deuren sloten en andere deuren openden. Uit de dramadriehoek stappen en opnieuw in je kracht staan.

Het theatercollege kwam met rasse schreden steeds dichterbij. In de laatste fase kreeg ik steun door het “Transformatiespel” toe te passen Als facilitator was ik in 2003 hiervoor gecertificeerd en het geeft nog steeds veel inzichten. De boodschap dat mijn verhaal waardevol is om te vertellen, werd hierdoor nog duidelijker.

Alignment

Als je weet waar je talenten liggen, wanneer je in je element bent en hoe je van betekenis kunt zijn voor anderen, kom je steeds dichterbij je persoonlijke missie. Dan ben je aligned met je purpose.  De ervaring met dit theatercollege laat mij beseffen dat het belangrijk is om ermee door te gaan. Blijf dus werken aan je droom!

Dus de volgende theatercollege is al weer geboekt. Dus 15 juni 2024 staat de volgende geboekt in het Torenlaantheater in Zeist om 20.00 uur…Een nieuwe droom in het vooruitzicht. Wil jij er bij zijn? Klik dan hier:

Floreren met werkgeluk en zelfsturend vermogen

transformatie-coach
Boeken Leidinggeven aan zelforginsatie

Nieuw verschenen: praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

transformatie-coach

Populair

transformatie-coach

Categorieën

transformatie-coach

Theatercollege

"De kunst van het liefhebben"

00
dagen
00
uren
00
min.
00
sec.
Je hebt deze theaterlezing gemist, meld je aan voor mijn volgende theaterlezing volgend jaar en pak de vroegboekkorting!