Feminien leiderschap.
Een onderwerp waar ik als Partner van FEEM Magazine maandelijks over wordt geïnterviewd. Journalist, hoofdredacteur en oprichtster Yvonne van Balkom bevraagt mij als expert over de inzet van masculiene en feminiene kwaliteiten in je persoonlijk leiderschap. Eerder werd ik door haar geïnterviewd voor het hoofdartikel van FEEM Magazine over vrouwelijk leiderschap en vrouwelijk ondernemerschap.
Iedere maand heeft FEEM een nieuw thema. Het interview wordt opgenomen op video en gepubliceerd voor de FEEM Community. Het thema van deze maand is Intenties.
FEEM schrijft:
Een een waardevolle video voor iedereen die wél resultaat wil bereiken maar niet op de masculiene manier met alleen wilskracht.
Twee krachtige quotes uit deze video:
“Een intentie is een stuwende kracht van binnenuit.”
“Doorzettingsvermogen is een masculiene kracht om je intentie in de wereld te laten verschijnen.”
Waar gaat de video over:
- Intenties zijn een feminiene energie. De vorm die daaruit voortkomt is de masculiene kant. Wat bedoelen we daar precies mee?
- Wat gebeurt er wanneer je doorschiet in het ene of het andere?
- Hoe kun je meer masculiene energie bij jezelf opwekken, wanneer je niet in actie lijkt te komen?
- Hoe weet je wanneer je bezielde ‘echte’ intenties hebt of wanneer ze je zijn opgelegd?
- Het verschil tussen bezielde, zuivere intenties en bedachte intenties
- Wat als het resultaat uitblijft, ondanks al je goede intenties?
- Waar komt een intentie eigenlijk vandaan?
- Waar zit nu eigenlijk echt de feminiene kracht?
We zeggen het vaker – en ook hier geldt het weer: houdt pen en papier bij de hand. Er worden veel waardevolle inzichten gedeeld. Al zul je ze pas 1) herkennen en 2) kunnen toepassen wanneer je hetgeen er gezegd wordt, door vertaalt naar jezelf.
Met andere woorden: alleen luisteren is zonde van je tijd. Het is zelfs zonde van je tijd wanneer je vindt dat ze mooie dingen zegt. Luister naar deze video écht voor jezelf. Wat vind jij er eigenlijk van? Waar en hoe pas jij toe wat er wordt gezegd? Doe je dat ook echt? Is dat echt zo? Op deze manier is een zo’n video voeding voor een hele lange tijd. Luister écht voor jezelf, pas toe, luister nog eens en pas weer toe. Dat maakt het verschil voor jou – en daarmee voor anderen.
Drs. Veronique Kilian is partner van FEEM. Ze heeft Chinese voorouders en groeide van kleins af aan op in Nederland. Haar internationale achtergrond en haar verlangen om een allround fundament te leggen voor mens & organisatie inspireerde haar om af te studeren in Algemene Sociale Wetenschappen, met als specialisatie Intercultureel Management.
Als transformatiecoach begeleidt zij mensen om in hun kracht te komen. En om belemmerende gedragspatronen te transformeren zodat ze – ook onder druk – in hun kracht blijven. Veronique hecht waarde aan vitalititeit en beoefent Martial Arts, Kundalini Yoga en de taoïstische Chinese vitaliteitskunde. Ze heeft zich verdiept in feminiene en masculiene energie in de communicatie tussen man en vrouw.
Duurzaam ondernemerschap
In het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! schreef ik al over de gelukscompetentie Duurzaam Ondernemerschap:
Wat maakt ondernemerschap duurzaam? De internationale consultant Adam Kahene helpt organisaties om duurzaam ondernemerschap te ontwikkelen als antwoord op uitdagingen waar de mensheid voor staat. Duurzaamheid ontstaat door de synthese tussen tegengestelde krachten. Deze tegengestelde krachten beschreef hij in het baanbrekende boekje Power and Love (Kahene, 2010).
Power and Love
Power definieert Kahene als de kracht die zichzelf profileert, definieert en grenzen afbakent. Love definieert hij als de kracht die verbinding zoekt en met anderen een groter geheel wil vormen. Love is de kracht die als het ware een samensmeltend effect heeft.
Een vrije vertaling van power en love zijn de zogenaamde masculiene en de feminiene kwaliteiten. Deze kunnen in ieder mens herkend worden. Ze zijn niet aan een man of vrouw voorbehouden. Hoe breng je deze kwaliteiten in kaart? Bart van Baarsen (2011) heeft dit model uitgewerkt.
Het masculiene is de naar buiten en de feminiene de naar binnen gerichte kracht. In organisaties waar sprake is van doorgeslagen masculiene krachten, zie je dat medewerkers zichzelf profileren ten koste van elkaar. Samenwerking maakt plaats voor competitie. Zonder inachtneming van grenzen wordt er doorgewerkt. In organisaties waar het feminiene is doorgeslagen, zie je dat conflicten met de mantel der liefde worden bedekt, waardoor ze onopgelost blijven en gaan woekeren. Beslissingskracht gaat ten koste van consensus.
Synthese
Een organisatie die een synthese kan maken tussen de gezonde masculiene en feminiene kwaliteiten heeft een actiegerichtheid die voortkomt uit verbinding en synergie. Er wordt hard gewerkt zonder uitputtingsslagen. Conflicten worden aangegaan met helderheid en compassie.
Het verlangen naar een synthese tussen de twee krachten, het masculiene en het feminiene, noemt De Vries (2007) de wet van de dynamische balans en de gulden snede-verhouding. In onszelf kunnen we dit bijvoorbeeld herkennen aan het streven een goede balans te vinden tussen verstand en gevoel. In duurzaam ondernemerschap vind je dit evenwicht terug doordat een product verbonden is met inspiratie, een uitbreiding niet ten koste gaat van het milieu, en er oog is voor welzijn in plaats van winstbejag.
Wat anderen zeggen:
Was heel waardevol en inspirerend! Het heeft me weer op scherp gezet en dat in slechts 3 kwartier. Dank en tot een volgende keer! Patricia van Ooijen, mindful lijfcoach
Inspirerend en leerzaam was dit interview. Aan de hand van mooie voorbeelden kon je zelf toetsen of je meer mag verzachten of juist meer kracht mag bijzetten op bepaalde momenten tijdens acties of te behalen doelen. Waarbij het altijd zoeken is naar de balans tussen beide. Annemarie Balk, leefstijl en vitaliteitscoach
Het was ontzettend boeiend en je uitleg verhelderend! Ik kijk uit naar de volgende gesprekken om nog meer vanuit gezonde feminiene en masculiene energie te werken/leven/zijn! Lilian Velthoen, Qigong Teacher
Heel inspirerend om hier over te spreken met elkaar nav concrete voorbeelden. Ik wist al dat balans belangrijk was tussen de feminiene en masculien kwaliteiten. Maar hoe doe je dat dan? Wat ik meeneem is dat die twee krachten mag laten samenwerken. Heel bewustzijn van wat je in wilt zetten en jezelf blijven challengen, kleine stapjes, uit je comfortzone. En dat onthechten en op de stoel van de waarnemer zitten belangrijk is. (Dat laatste is meer mijn eigen invulling). Smaakt naar meer! Kristyna Klister, High Performance Coach
Feem Community
De video is te zien voor FEEM leden. Ga naar https://feemcommunity.nl om de video te bekijken als lid van deze community.