Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mindfck. Hoe omzeil je dit? 5 manieren om mindf*ck te overwinnen.

mindf*ck

Mindfck, of mindf*ck – het is een term die we vaak horen, maar wat betekent het eigenlijk? En belangrijker nog, hoe beïnvloedt het ons leven? Vooral bij het overwinnen van karakterstructuren is het belangrijk om inzicht te hebben in hoe ons brein werkt. Laten we ontdekken wat mindfck is, hoe het ons belemmert en hoe we ermee kunnen omgaan.

mindfck

Wat is Mindfck?

Mindfck is een fenomeen dat zich voordoet wanneer onze geest wordt verward, misleid of gemanipuleerd, vaak door onze eigen gedachten. Het kan variëren van subtiele twijfels tot volledige desoriëntatie, waarbij onze perceptie van de realiteit wordt vertroebeld.

Mindfck kan vele vormen aannemen. Het kan optreden in relaties, waarbij iemand wordt gemanipuleerd door emotionele spelletjes. Het kan ook voorkomen in de media, waar misleidende informatie onze overtuigingen beïnvloedt. Bovendien kan het intern zijn, zoals wanneer we onszelf saboteren door negatieve zelfpraat of irrationele angsten.

Mindf*ck of mindfck is bekend geworden door het gelijknamige boek en televisieprogramma van illusionist Victor Mids. In deze blog wil ik het hebben over hoe ons brein onszelf saboteert vanuit de programmering die vanuit karakterstructuren diep zijn ingesleten. Deze programmeringen zijn overlevingsstrategieën die ons helpen om met innerlijk kind verwondingen om te gaan en ons staande te houden in de wereld. Het houdt ons echter weg van wie we werkelijk zijn.

Onze essentie

Leven vanuit essentie betekent dat we kunnen leven vanuit wie we werkelijk zijn. Het is voelbaar wanneer iemand niet authentiek is. Authenticiteit is een uitdrukking van onze essentie. Bij een baby zie je de essentie terug in de pure onschuld. De puurheid die nog niet is bedekt met de maskers die ontstaan in de verdere loop van het leven.

Naar de laag van Essentie gaan is vaak een bijzondere weg. Met name in teams zie je dit terug. In Teamcoaching en Intervisie met de Authentieke Dialoog beschrijf ik dit als volgt: Om diepgang te bereiken, gaat een groep drie lagen door: van Bescherming/Defensie naar de laag van Kwetsbaarheid en daarna naar de laag van Essentie.

In de eerste laag van bescherming treden teamleden elkaar tegemoet vanuit beleefdheid. Ieder mens heeft zo zijn eigen manieren opgebouwd om zijn of haar kwetsbaarheid te beschermen. De bescherming dient als afweer tegen mogelijke kwetsing, op basis van ervaringen in het verleden. De defensieve gedragspatronen kunnen al in de kindertijd zijn ontstaan. De manier van de mindf*ck zie je hier ontstaan.

De tweede laag, waarin groepsleden zich meer kwetsbaar gaan opstellen, ontstaat na de intimiteitscrisis: groepsleden leren elkaar op een dieper niveau kennen doordat zij meer weten over de gevoelens, behoeften en verlangens van de ander. Als dit met elkaar kan worden gedeeld met respect en compassie, zonder oordeel en advies naar elkaar, kan het authentieke zelf naar voren komen, de laag van essentie. Dan ontstaat er diepgang in de Authentieke Dialoog. Het is een laag waarin de verbinding met elkaar verder reikt dan alleen de woorden. De taal is slechts een voertuig geworden: er wordt een ontmoeting ervaren.”

Geluk

In mijn eerdere blog De Logica van geluk heb ik al beschreven dat we 35.000 negatieve gedachten per dag hebben. We willen sneller een besluit nemen om iets negatiefs te vermijden dan iets positiefs te bereiken. De amygdala gebruikt twee-derde van zijn neuronen om negatieve ervaringen op te sporen en meteen in het langetermijngeheugen op te slaan. Positieve ervaringen moeten twaalf seconden in het bewustzijn blijven voordat het in het langetermijngeheugen wordt opgeslagen.

Je brein denkt automatisch negatieve gedachten. Het is soms de gedachte die je ongelukkig maakt. Als je brein zorgt voor uitvergroting van iets negatiefs, vergroot dit het lijden. Dat is een mindfck.

Overlevingsgedachten bij karakterstructuren

Juist omdat overlevingsstrategieën zijn gebouwd op pijn van het innerlijk kind, houdt het brein negatieve scenario’s voor uit angst voor herhaling van pijn. Vaak zijn het onbewuste gedachten. Zo zijn een aantal negatieve gedachten kenmerkend bij de 6 karakterstructuren. Lees de blog over karakterstructuren als je wilt weten waar ze voor staan hier: Karakterstructuren in 6 beschrijvingen. De ingang voor jouw transformatie.

Karakterstructuur:Mindfck:
1e karakterstructuurIk ben niet welkom
2e karakterstructuurEr is niet genoeg voor mij
3e karakterstructuurIk moet gehoorzamen, anders krijg ik straf
4e karakterstructuurIk mag me niet kwetsbaar opstellen, anders maken anderen misbruik van mij
5e karakterstructuurIk moet perfect zijn, anders word ik afgewezen
6e karakterstructuurIedereen waar ik van houd gaat weg, dus het is beter als ik me niet hecht

Herken je de mindfck?

Als je de wens hebt om karakterstructuren te overwinnen en te transformeren, om dieper bij jezelf te komen en bij je essentie, dan werken deze werkvormen vanuit het lichaam soms dieper en beter. Zoals chi kungs, meditaties en dans. Deze onderdelen verwerken we tijdens de jaartraining Leven vanuit Essentie. We geven dus niet alleen inzicht voor ons brein, zodat we door de illusies heen kunnen kijken die onze overlevingsgedachten ons voorspiegelen, maar we gaan ook een laag dieper zodat je minder afhankelijk wordt van je eigen mindfck.

In deze video interviewt biodanza trainer Marlie Wetemans mij en stelt vragen als

  • Wat is essentie?
  • Waar zijn karakterstructuren op gebaseerd?
  • Wat levert het op als je karakterstructuren overwint?
Ontdek hier wat wel werkt om de mindfck te omzeilen

5 manieren op je mindf*ck om te leiden

Om de diep ingesleten patronen van je karakterstructuren als overlevingsstrategie te transformeren, helpt het als je een heldere en bewuste geest krijgt.

  1. Geweldloze communicatie. Onderzoek je positieve en negatieve gedachten, de gevoelens en exploreer de onderliggende behoeften. Lees hier: de handvatten voor emotionele intelligentie.
  2. Doe chi kungs om je hoofd-hart-hand coördinatie te optimaliseren. Activeer de chi als levenskracht in jezelf
  3. Beoefen de gelukscompetentie Vitaliseren voor een gelukkige geest in een gezond lichaam.
  4. Doe de dyad inquiry. Observeer je eigen mindf*ck. Volg hier de gratis webinar The power of dyad of bekijk deze podcast A new way of meditating met een demonstratie hoe je dat kan doen.
  5. Doe de Helende Klanken. Een taoïstische meditatie om jezelf te ontgiften van negatieve energie en je op te vullen met positieve en voedende energie. Een goede boost voor gezonde gedachten.

Meer weten over de karakterstructuren

Het kind dat we ooit waren, heeft volop onschuld, levenslust en zin in het leven. Door de ervaringen die dat kind heeft meegemaakt tijdens het opgroeien, passen we ons gedrag aan. We hebben behoefte aan authenticiteit en sociaal erbij horen. Voor het kind, dat afhankelijk is van de ouders/verzorgers geeft vaak authenticiteit op als het erbij horen in gevaar komt. Dan ontwikkelen we een overleving die automatisch wordt. Een dergelijke overleving wordt ook wel een karakterstructuur genoemd (geinspireerd op het gedachtengoed van Wilhelm Reich). Het zijn diep gewortelde overlevingspatronen, die we willen ontmantelen. Je authenticiteit wordt ingekapseld.

Klik op de onderstaande link voor informatie en aanmelding.

Een humoristische en onderhoudend theatercollege over karakterstructuren overwinnen met de kunst van de liefde

Klik op onderstaande link voor meer informatie en aanmelding.

Over Veronique

Veronique Kilian is heeft ruim 25 jaar ervaring als coach en trainer. In deze jaartraining combineert zij haar kennis en kunde als Transformatiecoach, NLP Master, Facilitator Authentieke Dialoog, Innerlijk Kind Coach en Werkgelukdeskundige.

Als grondlegger van Taofulness™ combineert zij als mindfulness met de taoïstische vitaliteitskunde, die gebaseerd is op de wijsheid van de Chinese traditionele geneeskunde.

Floreren met werkgeluk en zelfsturend vermogen

transformatie-coach
Boeken Leidinggeven aan zelforginsatie

Nieuw verschenen: praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

transformatie-coach

Populair

transformatie-coach

Categorieën

transformatie-coach

Theatercollege

"De kunst van het liefhebben"

00
dagen
00
uren
00
min.
00
sec.
Je hebt deze theaterlezing gemist, meld je aan voor mijn volgende theaterlezing volgend jaar en pak de vroegboekkorting!