Provocatief Coachen: 15 manieren om te coachen met humor

@rawpixel.com

Provocatief coachen. Wat is dat? Coachen met humor, warmte en uitdagende vragen. Dan ontstaat er “magie”: een radicaal inzicht, acceptatie van wat eerst onacceptabel was of de diep weggestopte motivatie komt terug….

Provoceren betekent uitdagen, met de juiste dosis humor. Maar hoe doe je dat? In eerdere blogs schreef ik dat humor een vak is. Én dat het te leren is, zoals geluk te trainen is. Als het goed is, leidt humor tot een positieve emotie die je helpt of verlicht bij je vraagstuk.

In de opleiding tot provocatief coach leerde ik allerlei manieren coachingsinstrumenten om mensen te begeleiden met humor. Ik zet ze voor je op een rijtje.

Provocatief

De bubbel

Voordat je begint is het belangrijk dat jij een de gecoachte weet dat wat je ook zegt, vraagt of doet – er zit een warme en liefdevolle intentie achter. Een gevoel van basisveiligheid is nodig om effectief te kunnen werken. Het effect bij de gecoachte kan verwarring, verwondering, verrassing tot gevolg hebben, maar ook verwerping (van je provocatie), verandering of acceptatie.

Samen lachen leidt tot ontspanning, relativeren en loslaten. Een fijne manier om anders te kijken naar de werkelijkheid. Zonder warmte wordt het sarcasme, zonder humor wordt het onnodig zwaar en zonder uitdaging wordt het mee-lijden.

Provocatieve coaching

Eigenlijk kan je het niet beschrijven, is het alleen te ervaren. Maar als je toch een overzicht wilt, hier zijn een aantal coachingstechnieken voor de coach die je kan gebruiken:

 1. Maar wat is het echte probleem?
 2. Metaforen gebruiken uit: Je eerste indruk, leeftijds-categoriën
 3. Provocatief luisteren en provocatief vragen stellen
 4. Speel dommetje
 5. Geef een zwart-wit keuze
 6. Overdrijf het effect dat de coachee op anderen heeft
 7. Absurde verklaringen en oplossingen
 8. Verzin een bijnaam
 9. Zoek naar het onderliggende patroon met de ‘provocatieve kern-speurder’
 10. Gebruik ongerijmdheden in de (non)-verbale communicatie met humor
 11. Benoem een van de zeven hoofdzonden (zoals luiheid, jaloezie, hebzucht, hoogmoed, onmatigheid, boosheid, lust of juist het tegenovergestelde: de coachee vindt dat hij/zij van zichzelf moet ‘bescheiden’ moet zijn etc.

Uitproberen?

Voor degenen die bij mij de opleiding tot werkgelukdeskundige en teamflow-coach hebben gevolgd is er een speciale gratis masterclass als onderdeel van de opleiding over geluks- en coachingsgesprekken met humor. Humor is een onontbeerlijk element bij werkgeluk, en is heerlijk juist bij bijvoorbeeld weerstand.

Wil je ook een gratis provocatieve coachingsessie ervaren? Als onderdeel van de opleiding mag ik twee gratis sessies geven. Schrijf je hier in voor een provocatieve coachingsessie.

provocatief coachen

Spel en spelen

Spelen is een van de gelukscompetenties die ik beschrijf in Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! Hoe belangrijk spel is voor je ontwikkeling, laten meerdere wetenschappers zien.

Het spel element komt terug in de provocatieve coaching. Voorbeelden van theatrale coachingstechnieken:

 1. Stel vragen vanuit een bepaalde emotie-houding: vrolijk, geschrokken, bang, nieuwsgierig, moe, samenzweerderig, wijs, verlegen etc.
 2. Typecasting: je doet me denken aan… (een bekende Nederlander, familielid, Walt Disney-figuur etc.)
 3. Speel met een hoge en lage status
 4. Kom minimaal twee keer uit je stoel

Theatercollege & lezingen

Omdat ik steeds meer humor integreer in mijn lezingen, kan je rekenen op humoristische lezingen en workshops. Op het YouTube kanaal Chief Happiness Officer@Teams vind je enkele voorbeelden.

Op 10 juni geef ik de theaterlezing Gelukkig worden we oud. Schrijf je in op https://trainjegelukscompetenties.nl/theaterlezing-gelukkig-worden-we-oud

Floreren met werkgeluk en zelfsturend vermogen

transformatie-coach
Boeken Leidinggeven aan zelforginsatie

Nieuw verschenen: praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

transformatie-coach

Populair

transformatie-coach

Categorieën

transformatie-coach

Theaterlezing

"Gelukkig worden we oud"

00
dagen
00
uren
00
min.
00
sec.
Je hebt deze masterclass gemist, schrijf je in voor mijn volgende masterclass over 2 weken!