Zoek
Sluit dit zoekvak.

De schizoïde karakterstructuur. 7 tips voor transformatie.

De schizoïde karakterstructuur is een van de zes karakterstructuren. Een overzicht van de karakterstructuren heb ik eerder beschreven in mijn blog: Karakterstructuren in zes beschrijvingen. Een ingang voor transformatie. Ik beschouw de karakterstructuren als overlevingsmechanismes, die overstegen kunnen worden. Daarvoor is inzicht nodig in de kernpijn waar de overleving op is gebaseerd. De kernpijn blijft hangen als een verwonding van het innerlijk kind. Deze verwonding kan geheeld worden en de overleving kan getransformeerd worden. Daar is eerst inzicht voor nodig.

Lees hieronder over de kernpijn, het overlevingsgedrag, hoe de transformatie eruit zou kunnen zien en 7 tips wat iemand kan doen om deze overleving te overstijgen.

De kernpijn van iemand met een schizoïde karakterstructuur

Personen die een schizoïde karakterstructuur hebben vaak een beleving of herinnering van de kernpijn waarop ze deze karakterstructuur als overlevingsmechanisme hebben gebouwd. Dit zou zo’n beleving kunnen zijn: “Het lijkt erop dat je als baby niet welkom was, en dat er bij je geboorte en in de daaropvolgende periode geen warme en liefdevolle hechting heeft plaatsgevonden. Je hebt waarschijnlijk geen échte verbinding met je moeder ervaren en misschien zelfs openlijke of bedekte vijandigheid kort na je geboorte of in de eerste maanden daarna. Dit kan hebben geleid tot het gevoel dat je als het ware uit de hemel bent gevallen en niet hebt gevraagd om op aarde te zijn.”

Als gevolg hiervan voelt men zich wellicht een vreemdeling, en is geaccepteerd dat men er nooit echt bij zal horen. De afwezigheid van een warme en veilige aanraking tijdens de vroege ontwikkeling kan resulteren in een verlangen naar zulke aanraking, maar tegelijkertijd kan er ook spanning en angst zijn rondom dit verlangen. Door het uitblijven van een warm welkom, wordt onbewust geen erkenning van iemands bestaansrecht ervaren.

Kenmerken

Hoe herken je iemand met een schizoïde karakterstructuur? Hieronder lees je de kenmerken.

Fysiek

Personen met een schizoïde karakterstructuur vertonen specifieke fysieke kenmerken die hun emotionele beleving weerspiegelen. Ze kunnen fysiek aanwezig zijn maar emotioneel afwezig lijken, waardoor ze een afstandelijke houding aannemen. Dit uit zich niet alleen in het vermijden van emotionele nabijheid, maar ook in subtiele signalen zoals schrikken van fysieke aanraking en een stokkende ademhaling door te vergeten bewust adem te halen. Omdat iemand met de schizoïde karakterstructuur zich sterk in het hoofd terugtrekt en weinig geaard is, ontstaat het beeld van ‘zweverigheid’. Ze lijken daardoor heel spiritueel en geven een afwezige indruk.

Hechting

De hechtingsstijl van individuen met een schizoïde karakterstructuur is vaak afwijzend. Ze houden anderen op emotionele afstand en tonen een schijnbare onafhankelijkheid. Het bewijs van bestaansrecht zoeken ze op door zichzelf als bijzonder te beschouwen in vergelijking met anderen, of door hun bestaansrecht op te hangen aan prestatie, bezit of status. Deze hechtingsdynamiek komt voort uit een diepgeworteld verlangen naar erkenning van het eigen bestaansrecht en het vermijden van mogelijke afwijzing door anderen. Denk daarbij aan ‘de ander afwijzen voordat je zelf afgewezen kan worden’. Daardoor is deze persoon wel fysiek aanwezig, maar emotioneel afwezig. Ze kunnen overkomen als onafhankelijk en ongrijpbaar.

Relaties

In relaties ervaren zij moeilijkheden met het aangaan van echte verbindingen. Ondanks een verlangen naar contact kunnen ze – zelfs na een intense (intieme) periode – plotseling koud en afstandelijk reageren. Dit gedrag kan samengaan met een neiging tot dissociatie, waarbij ze gemakkelijk opgaan in andere werelden zoals films en fantasie.

Het aannemen van een afstandelijke houding draagt bij aan het in stand houden van emotionele barrières. Het is lastig als iemand ‘te dichtbij’ komt. Dat gaat samen met de blokkade om zichzelf helemaal te openen in een relatie en de controle los te laten. Personen met een schizoïde karakterstructuur kunnen het gevoel hebben er niet bij te horen. De pijn van de onthechting is zo groot, dat de neiging ontstaat een relatie of een vriendschap te ontkennen of juist als te vanzelfsprekend aan te nemen.

In mijn blog over karakterstructuren heb ik beschreven dat de karakterstructuur een overlevingsgedrag laat zien. Ieder overlevingsgedrag is gebaseerd op kernpijn. Waar komt het vandaan?

Andere benamingen van de schizoïde karakterstructuur

Gelukkig zijn er in de loop van de tijd andere benamingen gekomen voor de schizoïde karakterstructuur. Deze staat ook wel bekend als ‘de overlever’ en de ‘afwezige’.

Als iemand dit overlevingsmechanisme heeft overstegen, kan je de schizoïde karakterstructuur bekijken vanuit een perspectief waar deze diepe innerlijk kind verwondingen zijn geheeld. De nieuwe naam die ik er daarom aan geef is: de aanwezige levens-stromer. Lees hieronder wat kan helpen om van schizoide karakterstructuur, cq de overlever, de afwezige naar de aanwezige levens-stromer te komen.

De Aanwezige Levens-stromer

Van Afwezig naar Aanwezig

De aanwezige levens-stromer weet het verschil tussen iemand die niet alleen fysiek aanwezig is maar ook echt aanwezig is in het moment. Hij heeft er een antenne voor wanneer iemand anders slechts fysiek maar niet echt aanwezig is en hij voelt dat van zichzelf ook haarfijn aan. Hij kan genieten van zijn eigen aanwezigheid. Hij hoeft hiervoor niet langer met zijn aandacht buiten zichzelf te treden. Het kost hem geen energie. Hij hoeft alleen met de aandacht bij zichzelf te blijven en zichzelf Holding Space te geven.

Van adem inhouden naar adem halen

De adem is van het Leven zelf. Als hij zich opent voor het Leven, opent hij zich voor de Adem. Hij hoeft niet zelf adem te halen, hij hoeft alleen de adem door zich heen te laten stromen. Door zich te verbinden met het Leven. Hij stelt zijn hele wezen open voor de adem. Slechts in een enkel moment dat hij zijn aandacht richt op zijn ademhaling, hoeft hij alleen toestemming te geven dat de Adem zich door hem heen beweegt.

Van hemel-wandelaar naar aarde-hemelaar

Hij wil het beste ervan maken, hier op aarde. Ook al is deze aardse realiteit een gegeven. In plaats van zich terug te trekken in zijn hoofd gebruikt hij zijn geestkracht om zichzelf een warm welkom te geven, waar hij ook is op deze wereld. In een groep mensen hoeft hij slechts zichzelf te erkennen. Dat geeft een warme gloed tussen vreemde mensen. Hij neemt voldoende tijd alleen om op te laden en te dreambuilden, zodat hij de hemel hier op aarde kan ervaren.

Van angstsensor naar lichaamsbalsemer

Het lichaam is een tempel, een voertuig voor de geest. De aanwezige levens-stromer voedt het gezond, raakt het liefdevol aan of laat zich stevig masseren. Sport en beweging brengen gewaarwording helemaal in het hier en nu, zodat alle zintuigen helemaal open staan. De ziel heeft een plek om te wonen en een basis om levensvreugde te voelen, te horen, te ruiken, te proeven en te zien.

Schizoïde karakterstructuur

Retraite ‘De Kunst van het liefhebben’

Gebaseerd op het transformatieproces om de overlevingen van de karakterstructuren te overstijgen, kan je in een 4-daagse retraite de fases waarin we geleerd hebben om lief te hebben, opnieuw kleuren. Het transformatieproces in deze retraite is rijk aan meditaties, chi kungs en creatieprocessen.

Liefhebben is een werkwoord. De kunst van het liefhebben begint bij onszelf. Je leert al over liefhebben vanaf het moment dat je geboren wordt. Deze lessen worden opgeslagen als herinneringen door ons innerlijk kind en kleurt ons gedrag als volwassene.

Een helende reis om jouw basis te verstevigen en nieuwe paden in te slaan. Deze ‘retraite intensive’ heeft voldoende rustmomenten zodat je tussendoor kan slapen, wandelen of gewoon lekker chillen.

Kijk voor meer informatie en aanmelding op https://veroniquekilian.nl/de-kunst-van-het-liefhebben

Wat kan men zelf doen? 7 tips

 • Jezelf welkom heten:
  • Jezelf een brief schrijven, jezelf bestaansrecht geven. Je verjaardag vieren: happy BIRTHday zingen voor jezelf
  • Dingen doen die je helpen om Vreugde te voelen over je eigen bestaan
 • Je innerlijke dialoog vertellen: wat houd je bezig?
 • In je lijf komen: dansen, sporten, je laten masseren
 • Wennen aan het gevoel van echt contact, vanuit je essentie
 • Zorg dat je regelmatig spreekt met een teamlid of met een coach die je helpt om aanwezig te blijven als je in je mentale kracht wegvlucht of in je hoofd blijft
 • Zet in je huis een beloning klaar voor als je alleen thuis komt, bijvoorbeeld alvast een mooi kopje, met een theezakje en een tijdschrift als symbool van welkom voor jezelf
 • Zet foto’s neer van je ouders en maak een buiging voor ‘hen die het leven hebben door gegeven’, ook al hebben ze in jouw beleving niet meer gegeven dan alleen het leven.

Floreren met werkgeluk en zelfsturend vermogen

transformatie-coach
Boeken Leidinggeven aan zelforginsatie

Nieuw verschenen: praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

transformatie-coach

Populair

transformatie-coach

Categorieën

transformatie-coach

Theatercollege

"De kunst van het liefhebben"

00
dagen
00
uren
00
min.
00
sec.
Je hebt deze theaterlezing gemist, meld je aan voor mijn volgende theaterlezing volgend jaar en pak de vroegboekkorting!