Search
Close this search box.

De schizoïde karakterstructuur. 7 tips voor transformatie.

De schizoïde karakterstructuur is een van de zes karakterstructuren. Een overzicht van de karakterstructuren heb ik eerder beschreven in mijn blog: Karakterstructuren in zes beschrijvingen. Een ingang voor jouw transformatie. Ik beschouw de karakterstructuren als overlevingsmechanismes, die je kan overstijgen. Daarvoor is inzicht nodig in de kernpijn waar de overleving op is gebaseerd. De kernpijn blijft hangen als een verwonding van het innerlijk kind. Deze verwonding kan geheeld worden en de overleving kan getransformeerd worden. Daar is eerst inzicht voor nodig.

Lees hieronder de kernpijn, het overlevingsgedrag, hoe de transformatie eruit zou kunnen zien en 7 tips wat iemand kan doen om deze overleving te overstijgen.

De kernpijn van iemand met een schizoïde karakterstructuur

Personen die een schizoïde karakterstructuur hebben vaak een beleving of herinnering van de kernpijn waarop ze deze karakterstructuur als overlevingsmechanisme hebben gebouwd. Dit zou er zo kunnen uitzien: “Het lijkt erop dat je als baby niet welkom was, en dat er bij je geboorte en in de daaropvolgende periode geen warme en liefdevolle hechting heeft plaatsgevonden. Je hebt waarschijnlijk geen échte verbinding met je moeder was ervaren , misschien zelfs openlijke of bedekte vijandigheid kort na je geboorte of in de eerste maanden daarna. Dit kan hebben geleid tot het gevoel dat je als het ware uit de hemel bent gevallen en niet hebt gevraagd om op aarde te zijn.

Als gevolg hiervan voel je je wellicht een vreemdeling, en heb je geaccepteerd dat je er nooit echt bij zult horen. De afwezigheid van warme en veilige aanraking tijdens je vroege ontwikkeling kan resulteren in een verlangen naar zulke aanraking, maar tegelijkertijd kan er ook spanning en angst zijn rondom dit verlangen. Door het uitblijven van een warm welkom, heb je onbewust geen erkenning van je bestaansrecht ervaren.”

Kenmerken

Hoe herken je iemand met een schizoïde karakterstructuur? Hieronder lees je kenmerken.

Fysiek

Personen met een schizoïde karakterstructuur vertonen specifieke fysieke kenmerken die hun emotionele beleving weerspiegelen. Ze kunnen fysiek aanwezig zijn maar emotioneel afwezig lijken, waardoor ze een afstandelijke houding aannemen. Dit uit zich niet alleen in het vermijden van emotionele nabijheid, maar ook in subtiele signalen zoals schrikken van fysieke aanraking en een stokkende ademhaling door te vergeten bewust adem te halen. Omdat iemand met de schizoïde karakterstructuur zich sterk in het hoofd terugtrekt en weinig geaard is, ontstaat het beeld van ‘zweverigheid’. Bijvoorbeeld zich voordoen als heel spiritueel en een afwezige indruk geven.

Hechting

De hechtingsstijl van individuen met een schizoïde karakterstructuur is vaak afwijzend. Ze houden anderen op emotionele afstand en tonen een schijnbare onafhankelijkheid. Het bewijs van bestaansrecht zoeken ze op door zichzelf als bijzonder te beschouwen in vergelijking met anderen, of door hun bestaansrecht op te hangen aan prestatie, bezit of status. Deze hechtingsdynamiek komt voort uit een diepgeworteld verlangen naar erkenning van het eigen bestaansrecht en het vermijden van mogelijke afwijzing door anderen. Bijvoorbeeld ‘de ander afwijzen voordat je zelf afgewezen kan worden’. Daardoor is deze persoon wel fysiek aanwezig, maar emotioneel afwezig. Ze kunnen overkomen als onafhankelijk en ongrijpbaar.

Relaties

In relaties ervaren zij moeilijkheden met het aangaan van echte verbindingen. Ondanks een verlangen naar contact kunnen ze – zelfs na een intense (intieme) periode – plotseling koud en afstandelijk reageren. Dit gedrag kan samengaan met een neiging tot dissociatie, waarbij ze gemakkelijk opgaan in andere werelden zoals films en fantasie.

Het aannemen van een afstandelijke houding draagt bij aan het in stand houden van emotionele barrières. Het is lastig als iemand ‘te dichtbij’ komt. Dat gaat samen met de blokkade om zichzelf helemaal te openen in een relatie en controle los te laten. Personen met een schizoïde karakterstructuur kunnen het gevoel hebben er niet bij te horen. De pijn van de onthechting is zo groot, dat de neiging ontstaat een relatie of een vriendschap te ontkennen of als juist als te vanzelfsprekend aan te nemen.

In mijn blog over heb ik beschreven dat de karakterstructuur een overlevingsgedrag laat zien. Ieder overlevingsgedrag is gebaseerd op kernpijn. Waar komt het vandaan?

Andere benamingen van de schizoïde karakterstructuur

Gelukkig zijn er in de loop van de tijd andere benamingen gekomen voor de schizoïde karakterstructuur. Deze staat ook wel bekend als ‘de overlever’ en de ‘afwezige’.

Als iemand dit overlevingsmechanisme kan overstijgen, kan je de schizoïde karakterstructuur bekijken vanuit een perspectief waarin deze diepe innerlijk kind verwondingen zijn geheeld. De nieuwe naam die ik er daarom aan geef is: de aanwezige levens-stromer.

De Aanwezige Levens-stromer

Van Afwezig naar Aanwezig

Hij in plaats van je (redactie) Hij weet het verschil tussen iemand die niet alleen fysiek aanwezig is maar ook echt aanwezig is in het moment. Hij heeft er een antenne voor wanneer iemand anders slechts fysiek aanwezig is maar niet echt aanwezig, en je voelt dat van jezelf ook haarfijn aan. Je kan genieten van je eigen aanwezigheid. Je hoeft hiervoor niet langer met je aandacht buiten jezelf te treden. Het kost je geen energie. Je hoeft alleen met de aandacht bij jezelf te blijven en jezelf Holding Space te geven.

Van adem inhouden naar adem halen

De adem is van het Leven zelf. Als je je opent voor het Leven, open je je voor de Adem. Je hoeft niet zelf adem te halen, je hoeft alleen de adem door je heen te laten stromen. Door je te verbinden met het Leven. Stel je je hele wezen open voor de adem. Slechts in een enkel moment dat je jouw aandacht richt op je ademhaling, hoef je alleen toestemming te geven dat de Adem zich door jou heen beweegt.

Van hemel-wandelaar naar aarde-hemelaar

Je wil het beste ervan maken, hier op aarde. Ook al is deze aardse realiteit een gegeven. In plaats van je terug te trekken in je hoofd gebruik je je geestkracht om jezelf een warm welkom te geven, waar je ook bent op deze wereld. In een groep mensen hoef je slechts jezelf te erkennen. Dat geeft een warme gloed tussen vreemde mensen. Je neemt voldoende tijd alleen om op te laden en te dreambuilden, zodat je de hemel hier op aarde kunt ervaren.

Van angstsensor naar lichaamsbalsemer

Je lichaam is je tempel, je voertuig voor je geest. Je voedt het gezond, je raakt het liefdevol aan of je laat je stevig masseren. Sport en beweging brengt je gewaarwording helemaal in het hier en nu, zodat je zintuigen  helemaal open staan. Je ziel heeft een plek om te wonen en een basis om levensvreugde te voelen, te horen, te ruiken, te proeven en te zien.

Schizoïde karakterstructuur

Retraite De Kunst van het liefhebben

Gebaseerd op het transformatieproces om de overlevingen van de karakterstructuren te overstijgen, kan je in een 4-daagse meerdaagse retraite de fases waarin we geleerd hebben om lief te hebben opnieuw kleuren. Het transformatieproces in deze retraite is rijk aan meditaties, chi kungs en creatieprocessen.

Liefhebben is een werkwoord. De kunst van het liefhebben begint bij onszelf. Je leert al over liefhebben vanaf het moment dat je geboren wordt. Deze lessen worden opgeslagen als herinneringen door ons innerlijk kind en kleurt ons gedrag als volwassene.

Een helende reis om jouw basis te verstevigen en nieuwe paden in te slaan. Deze retraite intensive heeft voldoende rustmomenten zodat je tussendoor kan slapen, wandelen of gewoon lekker chillen.

Kijk voor meer informatie en aanmelding op https://veroniquekilian.nl/de-kunst-van-het-liefhebben

Wat kan je alvast zelf doen? 7 tips

 • Jezelf welkom heten:
  • Jezelf een brief schrijven, jezelf bestaansrecht gevenJe verjaardag vieren: happy BIRTHday zingen voor jezelf
  • Dingen doen die je helpen om Vreugde te voelen over je eigen bestaan
 • Je innerlijke dialoog vertellen: wat houd je bezig?
 • In je lijf komen: dansen, sporten, je laten masseren
 • Wennen aan het gevoel van echt contact, vanuit je essentie
 • Zorg dat je regelmatig spreekt met een teamlid of met een coach die je helpt om aanwezig te blijven als je in je mentale kracht wegvlucht of in je hoofd blijft
 • Zet in je huis een beloning klaar voor als je alleen thuis komt, bijvoorbeeld alvast een mooi kopje, met een theezakje en een tijdschrift als symbool van welkom voor jezelf
 • Zet foto’s neer van je ouders en maak een buiging voor ‘hen die het leven hebben door gegeven’, ook al hebben ze in jouw beleving niet meer gegeven dan dat

Floreren met werkgeluk en zelfsturend vermogen

transformatie-coach
Boeken Leidinggeven aan zelforginsatie

Nieuw verschenen: praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

transformatie-coach

Populair

transformatie-coach

Categorieën

transformatie-coach