Sneak Preview

Leidinggeven aan zelforganisatie

Download hier de sneak preview en neem een voorproefje van het boek Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox? Over leiderschap, teambuilding en eigenaarschap.

Wat krijg je bij:
Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox?

Contact
Leidinggeven aan zelforganisatie

Over zelforganisatie bestaan talloze modellen. Ze beschrijven hoe je meer eigenaarschap bij je werknemers creëert en ervoor zorgt dat je team zelf bepaalt wat hun doelen zijn én hoe zij die willen behalen. Maar wat werkt in de praktijk nou echt? Hoe voorkom je de bekende valkuilen, zoals oeverloos overleggen, doelloos rondzwemmen of solistisch gedrag van teamleden? En hoe laat je als directielid, manager of teamcoach je team floreren? En hoe doe je dat als teamlid?

Dat is de paradox van zelforganisatie: zonder leiderschap werkt het niet. Voor dit boek interviewde Veronique Kilian leidinggevenden in organisaties die werken volgens de principes van zelforganisatie en daardoor veel meer werkgeluk ervaren. Aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden, de lessen en succes van onder meer Voys, Infocaster, en Insign.It, beschrijft Veronique zowel theoretische achtergronden als de toepassing van populaire methodieken.

Ontdek de elementen die je nodig hebt om teams te laten excelleren met zelforganisatie én werkgeluk. Met inspirerende praktijkvoorbeelden en veel praktische handvatten om het zelfsturend vermogen van je medewerkers en de organisatie te versterken.

Bekijk de bookchat

transformatie-coach

Transformatie Coaching: stel je open voor een diepgaande verandering die beklijft

Contact

Mijn naam is Veronique Kilian en ik ben auteur van het boek Leidinggeven aan zelforganisatie. Een Paradox?

Welke rol speelt leiderschap in zelforganisatie?

Ik heb leiders geinterviewd die leidinggeven aan organisaties die werken met zelfsturende principes. En deze leiders blijken heel veel inspiratiekracht te hebben. En niet omdat ze zo enthousiast van alles roepen. Maar vooral omdat ze de creatiekracht kunnen losmaken bij de mensen die bij de organisatie werken. Ze weten ruimte te geven en teamleden te vragen om problemen op te lossen met het eigen team, maar ze weten ook door te pakken als het team blijft doormodderen. Ze hebben de moed om sturing los te laten en de mensen aan te zetten tot reflectie. Dat zijn tegenstellingen – en dat is de paradox.

Wat maakt een zelforganiserend team succesvol?

Als teamcoach heb ik gezien en ervaren wat de elementen zijn wat een zelforganiserend team succesvol maakt. En ik heb ontdekt dat er 5 elementen zijn. Je hebt ze alle vijf nodig en het is ook belangrijk dat ze in balans zijn. Mijn uitnodiging is: voedt de elementen, en zet het vliegwiel aan. 

Wat hebben zelforganisatie en werkgeluk met elkaar te maken?

Als werkgelukdeskundige zie ik drie verbanden.

De eerste is dat zelfsturing een geluksmaker blijkt te zijn.

Het tweede is: geluk is te trainen. Dat opent het creatieve brein.. Je hebt dat nodig omdat je te maken hebt met worstelingen als zelforganiserend team.

Het derde is: je gaat een aantal lastige fases door als team voordat je teamflow bereikt. Maar áls je teamflow hebt, dan genereert dat meer werkgeluk.

Waar helpt je boek bij?

Zelfsturing en zelforganisatie is niet vanzelfsprekend. Mijn boek geeft handvatten zowel voor teamleden als voor leiders om meer regie te hebben. Én te navigeren in de paradox van zelforganisatie. 

De paradox van zelforganisatie: zonder leiderschap werkt het niet

Veronique Kilian
Boeken Leidinggeven aan zelforginsatie

Zelforganiserend vermogen vergroten

Contact

Heb je zelf binnen jouw team hulp nodig om het zelforganiserend vermogen te vergroten, kijk dan ook eens naar de trainingen die ik aanbied of bestel mijn boek: Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox?

Wat zeggen anderen

Contact

Een geluksmaker voor teams

Ik werk al langere tijd samen met Veronique op het gebied van werkgeluk. Ze heeft mij geïnspireerd met haar boeken en workshops en weet op een creatieve en verbindende manier de juiste snaar te raken en beweging te creëren.Zelforganisatie binnen teams spreekt mij erg aan en past goed bij de huidige transitie die we als organisatie doormaken. Het vervult onze persoonlijke behoefte aan creativiteit en zelfontplooiing, zorgt voor het optimaal inzetten van talenten en is een geluksmaker voor teams.Haar praktische tools over zelfreflectie pas ik regelmatig toe en leiden tot waardevolle inzichten.

profile-pic
Ramon Dölle
Afdelingsmanager Gemeente Rotterdam

Toegankelijk en praktisch inzicht

Zelforganisatie draagt veel bij aan het geluk van medewerkers. Dit boek geeft een toegankelijke en praktische inkijk in zelforganisatie om het zelfsturend vermogen van medewerkers te vergroten.

profile-pic
Henny de Haas
Directeur Hoppenbrouwers

Dit boek is een must-read!

Op een voor haar kenmerkende manier geeft Veronique concrete handvatten om organisaties­ succesvol te maken en vooral succesvol te hóuden. Dit boek is een must-read.

profile-pic
Ralph Deguelle
Oprichter en CEO Kabisa
Het boek Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox? – Over leiderschap, teambuilding en eigenaarschap inspireert en biedt vele handvatten, tools en aansprekende praktijkvoorbeelden om de overstap naar zelforganisatie te maken.

Het laat helder zien wat dit betekent voor een zelf organiserend team, en wat dit betekent voor de leidinggevende van het team. Wie wil niet een team waarin iedereen op elkaar is ingespeeld en werkplezier ervaart. Een team in flow dat oplossingsgericht werkt en waarin de teamleden elkaar onderling sociale steun geven.

Geen gemakkelijke opgave maar dit boek is hierbij een mooie praktijkgids. Een aanrader voor teams, leidinggevenden en teamcoaches die betrokken zijn of worden bij de stap naar zelforganisatie.
Henny Portman
Spreker, Auteur en Consultant PMO Consultancy
Leidinggeven aan zelforganisatie; een paradox?' Draagt als ondertitel leiderschap, teambuilding en eigenaarschap. Titel en ondertitel wekken verwachtingen, want dat zijn uiterst relevante thema’s voor organisaties die betrokkenheid en kennis van medewerkers maximaal willen benutten.

Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox? van Veronique Kilian is vlotgeschreven en bestaat uit korte hoofdstukken. De hoofdstukken zijn verrijkt met praktijkverhalen van founders/directeuren van organisaties in de publieke en commerciële sector, reflectievragen en theoretische modellen die de veelheid aan informatie kort en kernachtig samenvatten.

Daarmee krijgt het boek toepassingswaarde voor leiders en andere initiatiefnemers. Die kunnen met de eigen organisatie en teamleden aan de slag om ‘zelforganisatie’ tot leven te wekken.
Paul Misdorp
Directeur VinNDT
Veronique Kilian hanteert daarbij het taoïstische model van balans tussen vijf aardse elementen. Om zelforganisatie te laten slagen moeten de vijf aardse elementen vuur, aarde, metaal, water en hout in balans zijn. 

Vuur staat voor leidinggeven aan zelforganiserende teams en bevlogen werken, aarde voor het midden, ritme en eenheid, voor gemeenschap, metaal voor effectief en transparantie, water voor kwetsbaarheid en stromen van emotie en tot slot hout voor persoonlijke ontwikkeling van het team en haar leden.

Veronique komt ook met een reeks praktijkvoorbeelden om dit model tastbaar te maken. En een aantal aanbevelingen. Van de leiders die zelfsturing en -organisatie door teams kunnen vormgeven wordt veel gevraagd. Zijn rol verandert, de rolverdeling tussen hem en zijn medewerkers ook. Er moet vertrouwen en veiligheid zijn, er moeten andere routines worden ingericht en reflecteren op elkaars werk en gedrag moet mogelijk zijn. De leider dient dit in te richten en daarin initiatief te ontplooien.
Bertrand Weegenaar
Windesheim Business Lecturer

Wat kan ik voor jou betekenen ?

transformatie-coach

Veronique Kilian

Als gedreven en ervaren trainer en (team)coach is het mijn uitdaging teams en individuen weer snel op de rails te krijgen als het even minder loopt. Zo wordt (samen)werken weer leuk en verbeteren de resultaten. Met meer dan 25 jaar ervaring train en coach ik management en medewerkers op het gebied van leiderschap, teambuilding en werkgeluk.