Gratis Oefeningen

Spiral Dynamics

Spiral Dynamics als communicatiemodel.
Met 7 talen naar 1 referentiekader.

Spiral Dynamics: Je hebt iedere taal nodig voor co-creatie

Contact
Spiral Dynamics

In mijn boek Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox? lees je hoe belangrijk het is om als team een gezamenlijke taal ontwikkelen. Taal is echter heel persoonlijk. De taal die ieder teamlid spreekt is een uitdrukking van de betekenis die het teamlid geeft aan datgene wat hij of zij waarneemt. De waarneming wordt gekleurd door filters. Alleen als je deze filters begrijpt en ook spreekt vanuit de taal van deze filter, kan je iemand bereiken. Een uitspraak die dit onderschrijft is van Nelson Mandela: “Spreek iemand in de taal die hij verstaat, en je bereikt zijn hart”.

Wat leer je?

transformatie-coach

Wat leer je?

transformatie-coach

7 kleuren, 7 waarnemingsfilters

Iedereen heeft een combinatie van deze 7 kleuren. Sommige kleuren zijn dominanter dan andere. Om je te helpen te leren spreken vind je toch een indeling naar kleur. 

Een overzicht van de kleuren

De kleuren en voorbeelden van vragen in 1 overzicht. 

vertel ...

Welke vraag levert energie op? Welke perspectieven willen we op tafel? Wat is de vraag achter de vraag?

Tips trefwoorden en vragen

Per kleur vind je tips, trefwoorden en vragen die hierbij behulpzaam zijn om teams te helpen een gezamenlijke betekenis te geven. 

Spreek de kleur van hun hart

Nelson Mandela. 

De taal van een team

Contact

De taal is als een brug om elkaar te bereiken en te begrijpen.

 

De taal als ingang van het wereldbeeld van je gesprekspartner

transformatie-coach

Er zijn enkele handvatten om mensen aan te spreken in hun taal. Het handvat dat je hieronder vindt gaat over de taal van de 7 kleuren. Deze taal komt uit de zogenaamde Spiral Dynamics. De oorsprong van Spiral Dynamcs is ontdekt door onderzoeker Clarence Graves. Hij ontdekte 7 kleuren. Deze kleuren zijn uitstekend te gebruiken om teamleden aan te spreken in hun eigen wereldbeeld. 

Cyaan: De sleutel bij zelforganisatie en zelfsturing

transformatie-coach

Interessant is dat een van deze kleuren, de kleur Cyaan (Turkoois) gebruikt wordt om organisaties te duiden waar zelfsturing een rol speelt. Volgens de klassieker Reinventing Organizations door Frederic Laloux is er bij cyane organisaties sprake van zelforganisatie, heelheid (je mag als mens helemaal jezelf zijn op het werk) en een evolutief doel (niet controleren, maar organische groei laten ontvouwen). In de persoonlijkheidstesten waar ik mee heb gewerkt, kom ik vooral de eerste zes kleuren tegen, maar niet de cyane kleur. Leer hier niet alleen te spreken in de taal van de zes kleuren te spreken, maar ook in de taal van de zevende kleur: de cyane kleur. 

Begrijpen, accepteren en stretchen

transformatie-coach

Er zijn allerlei persoonlijkheidstesten die je helpen om de kleuren in kaart te brengen die bij jou horen. Als je dit inzichtelijk maakt als team, helpt dit om elkaar te begrijpen. Maar het gaat om meer dan elkaar begrijpen. Hoe kan je als teamlid “stretchen” door de taal van de ander te spreken? Hoe kan een team met elkaar stretchen in plaats van: “zo ben ik nou eenmaal, je moet je maar accepteren zoals ik ben”?

Wat zeggen anderen

Contact

Ik leerde bewust te worden van mijn geluksmakers

Ik maakte kennis met Veronique Kilian tijdens de training “Werkgeluk”, welke ik volgde voor de gemeente Eindhoven, samen met enkele enthousiaste collega’s.Deze groep collega’s bij de gemeente (Knooppunters) hebben nu een zaadje gepland voor dit thema “Werkgeluk”. We gaan dit thema lekker belangrijk maken bij de gemeente en vinden het natuurlijk geweldig als dit thema ook wordt omarmt door onze leidinggevenden. Dus werk aan de winkel.Veronique vertelt zeer boeiend over het thema “Werkgeluk”. Ze weet iedereen te enthousiasmeren maar ook te raken, wanneer ze dieper op het thema ingaat.Je leert d.m.v. een aantal gesprekstechnieken om een “Werkgeluk”-gesprek te voeren. Dit gesprek kan emotioneel zijn en ook dan probeer je een positieve flow of vibe bij de collega, met wie je het gesprek voert, te introduceren.Ik leerde bewust te worden van mijn geluksmakers, ze te herkennen en ze te herbeleven. Deze bewustwording van je eigen geluk gun ik iedereen.Veronique is een inspirerende coach/trainer, die een prima training geeft en geen onzin vertelt.

profile-pic
Dianne de Haan
Financieel medewerker Bedrijfsanalyse Eindhoven Sport, gemeente Eindhoven

Wat kan ik voor jou betekenen ?

transformatie-coach

Veronique Kilian

Als gedreven en ervaren trainer en (team)coach is het mijn uitdaging teams en individuen weer snel op de rails te krijgen als het even minder loopt. Zo wordt (samen)werken weer leuk en verbeteren de resultaten. Met meer dan 25 jaar ervaring train en coach ik management en medewerkers op het gebied van leiderschap, teambuilding en werkgeluk.