HRM magazine
HRM (Human Resource Management) heeft een eigen magazine. Het Tijdschrift voor HRM slaat een brug tussen theorie en praktijk, kennis en beleid. Hiermee wordt beoogd een bijdrage te leveren aan de professionalisering van het human resource management in Nederland en Vlaanderen.
De meeste artikelen worden geschreven door wetenschappers, onderzoekers en adviseurs. Bij de selectie is relevantie voor de beroepspraktijk een belangrijk criterium. Artikelen zijn gericht op HR-professionals in de beleidspraktijk en studenten HRM.
Rol HRM bij zelforganisatie
HRM speelt een cruciale rol bij zelforganisatie binnen moderne organisaties. Zelforganisatie, een benadering waarbij teams en individuen autonomie krijgen om hun werk te organiseren en beslissingen te nemen, is de afgelopen jaren steeds relevanter geworden. In deze context fungeert HRM als de motor die de transformatie naar een zelforganiserende cultuur mogelijk maakt en ondersteunt.
Een van de sleutelfuncties van HRM in zelforganisatie is het creëren van een omgeving waarin medewerkers worden aangemoedigd en gemotiveerd om verantwoordelijkheid te nemen voor hun taken en beslissingen. Dit vereist het ontwikkelen van leiderschapskwaliteiten op alle niveaus binnen de organisatie en het stimuleren van een cultuur van vertrouwen en open communicatie.
Daarnaast heeft HRM een belangrijke rol in het identificeren en ontwikkelen van de vaardigheden en competenties die medewerkers nodig hebben om effectief te opereren in een zelforganiserende omgeving. Dit omvat training en ontwikkeling, maar ook het aanpassen van wervings- en selectieprocessen om individuen aan te trekken die gedijen in zelfsturende teams.
Kortom, HRM is onmisbaar bij het faciliteren van de overgang naar zelforganisatie, waarbij het niet alleen de strategische visie vertaalt naar concrete HR-praktijken, maar ook de cultuur en het gedrag van medewerkers beïnvloedt om een productieve, zelfsturende werkomgeving te creëren.
Tijdschrift voor HRM over Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox?
“In tijden waarin het hybride werken steeds meer gemeengoed is en thuiswerken steeds gewoner wordt, wordt het zelforganiserend vermogen van teams steeds belangrijker. In dit boek beschrijft Veronique Kilian hoe het zelfsturend vermogen van medewerkers en hun teams kan worden geactiveerd en hoe leidinggevenden hierop kunnen sturen. Het boek bundelt praktijkverhalen en concrete handvatten met de ervaringen van de auteur als teamcoach in diverse organisaties.
Volgens de auteur, werkt zelforganisatie niet zonder gericht leiderschap. Dat lijkt paradoxaal en impliceert voor leidinggevenden het hanteren van een spagaat tussen loslaten en ingrijpen. In het boek tracht zij uit te leggen hoe dat in de praktijk werkt en wat daarvan te leren valt.
Talloos veel modellen
Over zelforganisatie bestaan talloos veel modellen. Ze beschrijven hoe eigenaarschap bij werknemers kan worden gecreëerd en hoe teams zelf bepalen wat hun doelen zijn en hoe ze die willen realiseren. Kilian vraagt zich af of dit in de praktijk wel echt werkt. Immers, hoe kunnen bekende valkuilen worden vermeden, zoals oeverloos overleggen, doelloos rondzwemmen of solistisch gedrag van teamleden? Wat is er nodig om teams werkelijk te laten floreren? Hoe dragen de teamleden daaraan bij? Het antwoord op deze vragen leidt voor de auteur tot de paradox van zelforganisatie: zonder leiderschap werkt het niet!
Voor het boek interviewde Kilian diverse leidinggevenden in organisaties die werken volgens de principes van zelforganisatie. Organisaties uit diverse branches – zoals de zorg, de ICT en de technische dienstverlening – komen aan bod. Aan de hand van de voorbeelden, de lessen en successen van Voys, Infocaster en Insign.IT, beschrijft Kilian zowel de theoretische achtergronden, als de toepassing van populaire methodieken op het gebied van zelforganisatie.
Tools en handvatten
Het boek biedt kennis en tools die nodig zijn voor het laten excelleren van zelforganiserende teams. In het eerste deel worden de vijf cruciale elementen beschreven die nodig zijn voor succesvolle zelforganisatie in de praktijk. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met praktische tools en handvatten voor de lezer.
Het tweede deel biedt handvatten voor gespreksvoering, geeft een overzicht van verschillende teamfases en verschaft concrete opdrachten die de lezer zelf – of met zijn team – kan toepassen op de werkvloer. Inzicht wordt verkregen in interventies voor specifieke problemen en de toepassing daarvan in de dagelijkse praktijk. Het vergroten van het werkgeluk vormt hierbij de rode draad.”
Wil jij een vrijblijvend gesprek over excelleren met zelforganiserende teams? Neem vrijblijvend contact op. Meer informatie over 7 best practices in het boek of over de auteur vind je op: https://veroniquekilian.nl
Bibliografische gegevens:
Auteur: Veronique Kilian
Titel: Leidinggeven aan Zelforganisatie. Een paradox?
Uitgegeven door: Van Duuren Management Jaar: 2021
Lees hier het artikel in het tijdschrift voor HRM: