Geld succes en overvloed. Horen ze bij elkaar? Over geld ben ik eerder geïnterviewd door de Volkskrant. Hierover scheef ik de blog Je geld of je leven? Ook FEEM geïnterviewde mij hierover. Geld en succes managen is onderdeel van leiderschap.
Over feminien leiderschap word ik maandelijks geïnterviewd door FEEM Magazine. Journalist, hoofdredacteur en oprichtster Yvonne van Balkom van FEEM bevraagt mij als expert over de inzet van masculiene en feminiene kwaliteiten in je persoonlijk leiderschap. Eerder werd ik door haar geïnterviewd voor het hoofdartikel van FEEM Magazine over vrouwelijk leiderschap en vrouwelijk ondernemerschap.
Geld succes en overvloed
Iedere maand heeft FEEM een nieuw thema. Het interview wordt opgenomen op video en gepubliceerd voor de FEEM Community. Het thema van deze maand is Geld en Money Mindset versterken
In dit interview krijg je antwoord op de volgende thema’s
FEEM schrijft:
Veronique deelt drie extreem krachtige geldoefeningen
~ Om belemmerende overtuigingen op te sporen
~ Om van schaarste energie naar overvloed energie te gaan
~ Om je droombeeld te realiseren
In dit interview beantwoordt Veronique vragen als
- Wat betekent ‘geld is energie’ nu eigenlijk?
- Hoe vind je belemmerende overtuigingen? Hoe maak je dit schoon? Opzoeken en schoonmaken van het thema ‘geld’ is slechts de eerste stap.
- Hoe werkt de 10% regel?
- Wat is de kern van overvloedsdenken?
- Geld moet stromen, maar telt dat idee ook als je het aan bijvoorbeeld kleren voor jezelf uitgeeft?
- Hoe werkt masculiene en feminiene energie in geld?
- Wat als het nu onvoldoende stroomt? Betekent dit altijd dat je nog onbewuste beperkende overtuigingen hebt?
En uiteraard deelt Veronique weer prachtige verhalen die een diepe en prachtige boodschap in zich dragen.
Overvloedsdenken
Om je alvast een tipje van de sluier te geven, deel ik hier drie manieren hoe je de gelukscompetentie overvloedsdenken kunt beoefenen. Overvloedsdenken komt uit het boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! (Kilian, 2018).
Wat is overvloedsdenken?
Zoals in een concertzaal hoge en lage tonen door de stoelen heen kunnen trillen en door de muren weerkaatst worden, zo zend jij als het ware een (geluidloze) trilling uit naar je omgeving als je je gelukkig voelt. Deze trilling is een lokzang voor overvloed. In het boek Ask and it is given (Hicks, 2005) wordt uitgelegd hoe je door een positieve vibratie overvloed kunt aantrekken alsof je een magneet bent.
Tip 1: zet de vibe aan
Deze positieve vibratie wordt mede bepaald door je innerlijke dialoog: wat zeg je tegen jezelf en hoe bekijk je de wereld? Zie je overvloed of denk je vanuit tekort? Waarop leg je de focus? De ‘dankbaarheidsoefening’ is een uitstekende, simpele manier om een positieve vibratie ‘aan te zetten’. Noem drie concrete zaken op waarvoor je dankbaar bent: die collega die je te hulp schoot? De prettige samenwerking met die klant? De vrijheid die je hebt in je project?
Tip 2: Stop met vergelijken of wat je gemist hebt
Naast de zaken waarvoor je dankbaar bent, zijn er ook vast dingen te noemen die in jouw perspectief verkeerd gaan. Overvloedsdenken is echter niet hetzelfde als je ogen sluiten voor wat niet goed gaat. Het gaat om het bewust aandacht geven aan overvloed. Een ander beginsel van overvloed is het principe van tevredenheid. Gelukkige mensen blijken gemakkelijker tevreden te zijn met wat zich op dat moment aandient (Bormans, 2011). Op deze manier start je met het ervaren van overvloed. Het tegenovergestelde is denken aan wat je gemist hebt of jezelf vergelijken met anderen die het volgens jou beter hebben.
Tip 3: Beoefen a-synchrone wederkerigheid
Een volgend aspect van overvloedsdenken is het loslaten van de schaarste-principes van onze economie. We hebben geleerd om schaarste te creëren. Als er veel vraag is en weinig aanbod, wordt een dienst of product immers meer waard. Wat zou er gebeuren als je van schaarste naar overvloed gaat? Zou er dan meer beschikbaar zijn voor meer mensen?
De deeleconomie is een typisch voorbeeld van een verschuiving naar overvloedsdenken. De deeleconomie wordt momenteel bij cateraar Hutten gestimuleerd, doordat goederen aan elkaar worden uitgeleend en teruggebracht naar een gezamenlijk gedeeld depot.
Een ander voorbeeld van overvloedsdenken is het principe van sociaal kapitaal. Dit principe wordt bijvoorbeeld door Seats2Meet gebezigd: flexwerkers betalen met sociaal kapitaal voor een open-office-werkplek inclusief koffie en thee. Dat kan zich uiten in een zinvolle ontmoeting waarin je iemand doorverwijst naar waardevolle netwerkcontacten of waarin je jouw eigen expertise deelt. Dit principe dat gebaseerd is op overvloedsdenken is ‘asynchrone wederkerigheid’ (Van den Hoff, 2015). Dan geef je vanuit je hart vrijwillig een dienst of product zonder er meteen iets voor terug te krijgen. Maar je kunt vanuit onverwachte hoek wel iets anders ontvangen. Jouw gift komt als het ware bij je terug, maar via een omweg.
Feem Community
De video is te zien voor FEEM leden. Ga naar https://feemcommunity.nl om de video te bekijken als lid van deze community.