Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Zo geef je leiding aan gelukkige zelforganiserende teams. Best practices van Gemeente Rotterdam

Chief Happiness Officer Podcast aflevering #24

Afdelingshoofd Ramon Dölle van de Gemeente Rotterdam vertelt over zijn ervaringen met succesvolle zelforganisatie. Hoe geef je daar leiding aan? Naar aanleiding van mijn boek “Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox?” bespreken we de elementen van een succesvol zelforganiserend team.

Gemeente Rotterdam Ramon Dölle

Een project van 1,2 miljoen

Ramon geeft niet alleen leiding aan zelforganisatie bij de gemeente, maar ook bij een bijzondere plek. Hij heeft het lelijkste plekje van het dorp – letterlijk een ruïne – veranderd in ‘het mooiste plekje van het dorp’ met de inspanningen van een zelforganiserend team. Door leiding te geven aan zelforganisatie werd het mogelijk om – zelfs zonder geld – een bijna onmogelijk project tot leven te brengen. Een project dat naar inschatting een 1,2 miljoen euro zou kosten, namelijk de restauratie van de Korenmolen De Regt.

Inmiddels draait de molen letterlijk en figuurlijk op een goed draaiende gemeenschap met mooie opbrengsten voor het dorp. Het project heeft de aandacht getrokken van TV, radio en kranten. Én ze hebben een prijs gewonnen van een 50.000 euro.

Hoe is dit project toch zo succesvol kunnen worden? Hoe is het om leiding te geven aan deze zelforganiserende gemeenschap? Hoe heeft deze zelforganisatie zich ontwikkeld in fases en hoe is het nu?

Dit is deel 1 van het interview. In deel 2 gaan we verder in op de vraag hoe Ramon leiding geeft aan zelforganisatie bij 1000 tot 1500 mensen bij de gemeente Rotterdam.

Leiderschap Korenmolen de Regt
Meer over korenmolen De Regt: http://www.korenmolenderegt.nl/?page_id=54

Chief Happiness Officer Podcast aflevering #25

Dit is deel 2 van het interview met afdelingshoofd Ramon Dölle van de Gemeente Rotterdam. Ramon heeft ruim 15 jaar ervaring als manager. Afdelingen variërend van duizend tot tweeduizend medewerkers. Inmiddels geeft hij als afdelingsmanager leiding aan een uitvoeringsorganisatie bij de gemeente Rotterdam.

Veilig falen, disfunctioneren en ingrijpen bij zelforganisatie

Luister naar het antwoord op vragen als: Hoe breng je psychologische veiligheid erin? Wat is “veilig falen” en hoe geeft hij daar ruimte aan? En wat is het verschil tussen veilig falen en disfunctioneren? Hoe geef je ruimte aan zelforganisatie als ‘hiërarchisch manager’ en wanneer grijp je in op een situatie?

Geluksgesprekken

Als manager heeft Ramon regelmatig geluksgesprekken gevoerd met medewerkers. De uitkomsten hiervan hebben Ramon en ik samen in meerdere masterclasses over werkgeluk teruggekoppeld aan de afdelingen. Ook hebben we gezamenlijk een lezing gegeven over werkgeluk in het leiderschapstraject van de gemeente Rotterdam.

Leidinggeven aan werkgeluk in 7 succesfactoren bij gemeente Rotterdam. Best practices van Ramon Dölle.

Impressie Masterclass werkgeluk bij de Gemeente Rotterdam:

Jobcoach Remko van de gemeente Rotterdam vertelt over de Masterclass Werkgeluk

‘Zelforganisatie vervult onze persoonlijke behoefte aan creativiteit en zelfontplooiingen en is een geluksmaker voor teams. De tools van Veronique zet ik regelmatig in: ze leiden tot waardevolle inzichten.’ Ramon Dölle, Afdelingsmanager Gemeente Rotterdam

Rotterdam en werkgeluk

Rotterdam is geen onbekende op het gebied van werkgeluk. Eerder gaf ik een teambuilding voor de afdeling P& O van de gemeente Rotterdam. Zo koos Rotterdam Inclusief voor een ‘energieboost’. En gaven we tijd en ruimte om op te laden met fun & functionele werkvormen.

Erasmus Medisch Centrum

Voor het Erasmus MC heb ik tijdens de managementdagen lezingen mogen houden voor zo’n tweehonderd leiders. Lezingen pak ik altijd grondig aan. Om te peilen wat de beelden en ervaringen zijn binnen het Erasmus MC nam ik vijf interviews af met diverse leidinggevenden.

Meer podcasts

Meer podcasts over leiderschap, werkgeluk en teambuilding zijn te vinden op https://soundcloud.com/dechiefhappinessofficer of https://trainjegelukscompetenties.nl/podcasts/

Veronique is een geweldige coach, presentator en een vakvrouw. Ze is zeer gedreven om met individuen of met groepen aan de slag te gaan om bewustwording te creëren rondom het thema persoonlijk leiderschap en ontwikkeling. Veronique heeft veel kennis en is bevlogen, zeer nauwkeurig in haar analyses en een geweldig mens!

Frank Veldhof, voormalig operationeel directeur Hutten, CEO bij Frank & Gastvrij

Floreren met werkgeluk en zelfsturend vermogen

transformatie-coach
Boeken Leidinggeven aan zelforginsatie

Nieuw verschenen: praktisch toepasbaar – vernieuwend én met praktijkcases

Deel dit bericht

transformatie-coach

Populair

transformatie-coach

Categorieën

transformatie-coach